Přírodní prostředky pro nachlazení a chřipku
16.03.2014 / zdroj: vlastní text

Doufám, že se mnou budete souhlasit, když řeknu, že bylinky obstály ve zkoušce času. Nejsou žádnou převratnou metodou ani zázrakem, který řeší na počkání neřešitelné. Tvrdí-li vám někdo, že bylinkami za čtrnáct dnů vyléčí rakovinu, je to trouba. Léčivky jsou při správné diagnostice účinné, šetrné (pokud postupujete podle rad zkušených bylinářů) a hlavně: nejsou uměle vytvořené (arteficiální).
 
A ještě jedno doporučení: Pokud je to možné, připravujte si domácí bylinné prostředky sami, pomocí vlastních vypěstovaných nebo nasbíraných rostlin, nejlépe čerstvých, čistých, pečlivě vybraných a zpracovaných. Takové produkty „zelené lékárny“ máte pod kontrolou. Můžete si být pak jisti, že to, co užíváte neobsahuje konzervanty, nežádoucí části rostlin, nečistoty apod.
 
Nyní k tématu. Budeme se dnes zabývat pouze některými léčivkami na jarní virózy a to těmi, které máme vyzkoušeny a rádi je používáme. Samozřejmě existuje mnoho dalších, které mají účinky podobné, a my budeme rádi, když se s námi podělíte o Vaše zkušenosti. 
 
Jako zdroje k našim článkům slouží povětšinou Mattioliho herbář (v češtině též Herbář neboli bylinář, latinsky původně Commentarrii in sex libros Pedacii Dioscoridis -http://cs.wikipedia.org/wiki/Pietro_Andrea_Mattioli), Herbář léčivých rostlin od Jiřího Janči a Josefa Zentricha, knihy Marie Treben, světoznámé česko-německé bylinkářky (http://www.databazeknih.cz/vydane-knihy/maria-treben-17251), a další, podle témat.
 
A nezapomeňte: tyto informace a názory nejsou náhradou za odbornou lékařskou pomoc. Mají ji jen doplnit a podpořit.
 
Na jarní virózy používáme nejčastěji dobře dostupné:
- Černý bez (Sambucus nigra)
- Zázvor pravý (Zingiber officinale)
- Česnek domácí (Allium oleraceum)
- Cibule obecná (Allium cepa)
- Křen selský (Armoracia rusticana)

Bez černý (Sambucus nigra)

Černý bez byl již od starověku ceněn jako jeden z nejsilnějších prostředků proti chřipce, oparům a nachlazení. Používal se buď preventivně, nebo v průběhu samotné infekce.

Tato tradice byla potvrzena pozitivními vědeckými pokusy. Jedna randomizovaná (při přidělování různých druhů léčby při klinických studiích se používá náhodného výběru), dvojitě slepá, placebem kontrolovaná studie z roku 2004 zjistila u 60% sledovaných zkrácení příznaků o 4 dny, což bylo označeno jako působivý výsledek. Jiná studie zjistila, že flavonoidy obsažené v čerstvých bezinkách, brání infekci nebezpečnými kmeny chřipky (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19682714).

Podle Wendyse se sbírá květ (Flos sambuci) nebo plody (Fructus sambuci), někdy se sbírávaly i listy, kůra nebo kořeny.

Květy se sbírají za suchého počasí nejlépe před jejich úplným rozvitím. Suší se co možná nejrychleji ve stínu nebo za umělého sušení při teplotách do 40 °C, před úplným usušením se obvykle sdrhují, aby se zbavily silných stopek. Usušenou drogu je třeba chránit před vlhkostí, aby nezhnědla.

Plody se sbírají za plné zralosti a suší se stejně jako květ. 

Květ obsahuje glykosidy (např. rutin a sambunigrin), cholin, aminy, organické kyseliny, sacharidy, třísloviny, sliz, saponiny, trochu silice a jiné látky. V plodech jsou přítomny antokyanová barviva, organické kyseliny (např. kyselina jablečná, citronová, kozlíková, octová, vinná, propionová), cukr, třísloviny, silice, hořčiny, pentosan, tyrosin, vosk, guma, pryskyřice, vitaminy (hlavně A a B), silice aj. 

POZOR: Kůra a listy jsou jedovaté! Listy obsahují toxický glykosid sambucinigrin a alkaloid sambucin, v kůře jsou přítomny třísloviny, alkaloid a pryskyřice, jejíž působení je značně drastické. Otravy se projevují silným zvracením, průjmem, nechutenstvím a celkovou slabostí. Stejné příznaky se ale mohou objevit i při extrémním předávkování bezovými plody.

Květy působí potopudně, močopudně, snižují horečku a příznivě působí na cévní stěny. Podávají se proto zejména při nachlazení a při chorobách cév. Plody bezu působí analgeticky, osvědčily se zejména při migrénách, neuralgiích, při bolestech trojklaného nervu, páteře či kloubů (zde působí i protizánětlivě), příznivě působí i při křečích trávicího ústrojí a při nadýmání. Listy lze použít zevně ve formě zábalu např. při revmatismu, podle některých autorů působí i protinádorově na zevně přístupné nádory, kašovitý obklad z listů údajně dokáže "vytáhnout vodu z kolena", vnitřně ve formě nálevu čistí krev a užívají se i jako součást čajů proti akné. 

Přestože je „bezinka“ obecně považována za bezpečný přírodní prostředek, může však výjimečně a při značnémpředávkování vnitřně podaný bezový list (a stejně tak kůra) vyvolávat zvracení a průjmy!

Na našem území rostou ještě dva zástupci tohoto rodu, které bychom neměli zaměnit. Přesný popis najdete v botanických publikacích.

Bylinný bez chebdí (Sambucus ebulus L.) roste zejména v teplejších oblastech, a přestože se historicky v bylinářství používal, jeho droga je silná, působí razantně a ve vyšších dávkách může být jedovatá. Proto, podle Janči a Zentricha, není vhodné ji používat v amatérském léčení.

Bez červený (Sambucus racemosa L.) roste nejčastěji v lesích, zejména v podhorských oblastech a byl vysazován i u stavení. Od bez černého se liší zelenavě žlutými květy ve vejčitých vrcholičnatých latách, hnědou dření větví a červeným zabarvením peckoviček.

Květ bezu černého se podává v VYNIKAJÍCÍHO ČAJE (nálevu), který s citronem a medem milují děti, z plodů je nejlépe použít čerstvou vymačkanou šťávu (šťáva se převaří, smíchá se v poměru 6:1 se 40% lihovinou (např. vodka), přidá se trochu kyseliny citrónové a 15 minut se sterilizuje - podává se pak 8 až 10 polévkových lžic denně po dobu 2 až 3 týdnů), případně se z usušených plodů připravuje odvar. 

Zázvor pravý (Zingiber officinale)  http://zazvor.eu/

Zázvor pravý je vytrvalou bylinou, která každoročně vyhání z  oddenku několik lodyh. Patří mezi vyšlechtěné rostliny, proto se ve volné přírodě nenachází. Nejvíce se pěstuje v teplejších zemích Asie, ale pravlastí zázvoru je údajně Indie, odkud se nejvíce vyváží.

S jistotou můžeme říci, že v Indii a Číně se používá již více než tři tisíciletí. Z těchto oblastí se pravděpodobně zásluhou fénických mořeplavců rozšířil do zemí Blízkého východu a do Středomoří. První zmínky o zázvoru včeských zemích jsou datovány do 13. století. V té době se zázvor užíval sušený a možná překvapivětaké naložený v cukru (zázvorové bonbóny). Ve 13. a 14. století  se zázvor stal spolu  s černým pepřem  jedním z nejobchodovanějších artiklů mezi kořením. V té době jedna libra zázvoru měla cenu jedné ovce. Ve středověku se věřilo, že zázvor musí pocházet z Ráje. Pravděpodobně pro jeho chuť, aroma a nespočet léčebných účinků.

Kořen zázvoru může být zbarven žlutě, okrově (loupaný), hnědě až černě (neloupaný). Kdo ještě zázvor neochutnal, určitě s tím neotálejte. Zázvor je chutným všelékem.

Oddenek zázvoru obsahuje silici (až 3 %), která obsahuje seskviterpeny a typickou vůni způsobuje obsah alfa plus beta zingiberinu. Ostrá chuť je způsobena přítomností pryskyřičné složky, která se nazývá shoagol. V mnoha zdrojích se uvádí, že zázvor  je antibakteriální a protizánětlivý, proto chcete-li ho užívat proti jarním virózám, pak jste na správné cestě. V mnohých případech může předcházet rýmě či chřipce, a pokud jim nepředejde, tak alespoň zmírňuje potíže a to jak při chřipce a rýmě tak i při žaludečních nevolnostech či špatném trávení.

Zázvor je kořením, ale můžete jej užívat v podobě nálevu (čaje), můžete jej inhalovat (při úporných sinusitidách), používat např. na zevní obklady při některých kožních defektech.

V naší famílii je nejpopulárnější forma zázvorového sirupu, z nějž si můžete dělat zázvorovou limonádu (zalejete pouze vodou), nebo čaj (dtto – pouze zalejete horkou vodou). Výhodou je, že příprava je jednoduchá i pro naše děti.

Příprava zázvorového sirupu macerací (máčením) se vyhýbá vysokým teplotám (typickým pro klasickou přípravu čaje), takže vzniká cosi, co bychom s jistou mírou nadsázky mohli nazvat „zázvorovým fresh džusem“. Navíc se díky této metodě dostane na domácí med a spoustu indického koření, které účinky zázvoru umocňují.

 

Zázvorový sirup dle receptu Horské chaty Kleť

Ingredience
1/2 kg zázvoru
1 kg cukru
1 1l citron stavy
1/4 l medu
větší svazek máty
3 citrony
2 limetky
2 lžičky kardamon
1 lžičku skořice
6 hřebíčku
2 badyány
špetka muškát oříšku
1 vanilkový lusk

Postup přípravy

-        zázvor jemně nastrouháme. Čím jemněji, tím více účinných látek se vymaceruje
-        limetky a citrony důkladně očistíme a nakrájíme na kostičky
-        med předem lehce rozehřejeme ve vodní lázni a vše důkladně promícháme
-        necháme asi 2 dny uležet v teple, občas, 2 x denně, zamícháme
-        poté přes jemné sítko propasírujeme (není-li kovové, o to lépe) a dáme do lednice.

Použijeme jako základ pro čaj tj. 0,5 dcl základu na 0.5l horké vody nebo pro limonádu (podle chuti)
V chladu a čisté sklenici vydrží sirup cca.3 měsíce


Simona Tancerová, Jaroslav Berka

Video s výrobou najdete na:
http://www.ceskatelevize.cz/porady/10744345634-kouzelne-bylinky/

< ZPĚT
Andělika lékařská
Angelica archangelica
Anýz
Pimpinella anisum
Bez černý
Sambucus nigra
Borůvka černá
Vaccinium myrtillus
Bříza bělokorá
Betula pendula
Cibule kuchyňská
Allium cepa
Čekanka
Cichorium intybus
Česnek medvědí
Allium ursinum
Divizna velkokvětá
Verbascum densiflorum
Dobromysl obecná
Origanum vulgare
Estragon
Artemisia dracunculus
Fenykl obecný
Foeniculum vulgare
Heřmánek pravý
Matricaria recutita
Hloh Obecný
Crataegus Laevigata
Hluchavka bílá
Lamium album
Hřebíček
Syzygium aromaticum
Chrpa
Centaurea cyanus
Jablečník obecný
Marrubium vulgare
Jahodník obecný
Fragaria vesca
Jalovec
Juniperus communis
Jehlice trnitá
Ononis spinosa
Jeřáb obecný
Sorbus aucuparia
Jitrocel kopinatý
Plantago lanceolata
Jmelí bílé
Viscum album
Kakost smrdutý
Geranium robertianum
Kmín kořenný
Carum carvi
Kokoška pastuší tobolka
Capsella bursa-pastoris
Kontryhel obecný
Alchemilla vulgaris
Kopřiva dvoudomá
Urtica dioica
Kostival lékařský
Symphytum officinale
Kozlík výběžkatý
Valeriana excelsa
Křen
Armoracia rusticana
Kuklík městský
Geum urbanum
Levandule lékařská
Lavandula angustifolia
Lípa malolistá
Tilia cordata
Lomikámen zrnatý
Saxifraga granulata
Lopuch plstnatý
Arctium tomentosum
Majoránka
Origanum majorana
Malinník
Rubus idaeus
Máta peprná
Mentha x piperita
Mateřídouška vejčitá
Thymus pulegioides
Meduňka lékařská
Melissa officinalis
Měsíček lékařský
Calendula officinalis
Mochna husí
Potentilla anserina
Ostružiník křovitý
Rubus fruticosus
Pampeliška lékařská
Taraxacum officinale
Pelyněk černobýl
Artemisia vulgaris
Pelyněk pravý
Artemisia absinthium
Petržel
Petroselinum
Plicník lékařský
Pulmonaria officinalis
Podběl lékařský
Tussilago farfara
Proskurník lékařský
Althaea officinalis
Prvosenka jarní
Primula veris
Přeslička rolní
Equisetum arvense
Ptačinec prostřední
Stellaria media
Puškvorec obecný
Acorus calamus
Pýr plazivý
Elytrigia repens
Rdesno hadí kořen
Bistorta major
Růže šípková
Rosa canina
Rybíz černý
Ribes nigrum
Řebříček obecný
Achillea millefolium
Řepík lékařský
Agrimonia eupatoria
Saturejka zahradní
Satureja hortensis
Sedmikráska obecná
Bellis perennis
Sléz přehlížený
Malva neglecta
Srdečník obecný
Leonurus cardiaca
Světlík lékařský
Euphrasia rostkoviana
Svízel syřišťový
Galium verum
Šalvěj lékařská
Salvia officinalis
Truskavec ptačí
Polygonum aviculare
Třapatka nachová
Echinacea purpurea
Třezalka tečkovaná
Hypericum perforatum
Tužebník jilmový
Filipendula ulmaria
Tymián obecný
Thymus vulgaris
Vavřín
Laurus nobilis
Vrba bílá
Salix alba
Vrbovka úzkolistá
Epilobium angustifolium
Vřes obecný
Calluna vulgaris
Yzop lékařský
Hyssopus officinalis
Zavinutka
Monarda didyma
Zázvor
Zingiber officinale
Zeměžluč lékařská
Centaurium erythraea
Aktuální kurzy
Archiv kurzů

ZAHRADA LÉČIVÝCH ROSTLIN - „KOUZELNÉ BYLINKY“

Navštivte českokrumlovskou zahradu, která vznikla v souvislosti s natáčením stejnojmenného televizního seriálu.
Zahrada je rozčleněna do 26 tematických záhonů a tzv. babiččiny zahrádky s tradičními léčivkami.

OTEVÍRACÍ DOBA:
V květnu, červnu a září bude zahrada otevřena v sobotu a neděli od 10:00 do 18:00.
V červenci a srpnu bude otevřeno každý den od 10:00 do 18:00.
Jednotná cena vstupu: 50 Kč i ve skupinách.

V zahradě se nachází také lavičky na oddych ve stínu stromů a bylinkový krámek.

Skupinové objednávky na tel: +420 725 470 330 nebo na email: info@kouzelnebylinky.cz

Zahradu najdete na adrese: Bylinková (Důlní) 269, Český Krumlov.

ŠKOLA PŘÍRODNÍCH TERAPIÍ - ÚVOD

Milí přátelé bylinek. V září 2015 jsme zahájili první ročník Bylinkové školy přírodních terapií.
Motivací byly obdobné školy, snažící se pomáhat, ovlivňovat a konečně i léčit pomocí přírodních prostředků. Je jich ve světe mnoho, ale současně je pravdou, že málokteré se specializují na léčivé rostliny.
Slovo výchova je odvozené z řeckého educare a znamená v původním slova smyslu „vyvádět někoho odněkud“. Z toho je zřejmé, jak je důležité, kdo je tou osobou, která nás vyvádí nebo vede. Víceméně několik let trvalo, než složení lektorů, které dnes máme, naplnilo tento požadavek. Myslíme, že jde nejen o mimořádné odborníky, ale také o MIMOŘÁDNÉ UČITELE.
První ročník, který probíhá je zaměřen na základy bylinářství. Další dva ročníky by měly být specializovány a mimo současných nosných předmětů (úvod do bylinářské botaniky, základy zpracování léčivých rostlin, zásady klinické diagnostiky, dietitika, zdravotní cvičení), přibudou další.
Záměrem je, aby absolventi Bylinkové školy přírodních terapií byli samostatnými bylináři, schopnými pěstovat, sbírat, zpracovávat a správně používat léčivé rostliny.

Jak se přihlásit do bylinkové školy?
V případě zájmu nám napište na info@kouzelnebylinky.cz. Obratem vám odpovíme a požádáme vás o uhrazení nevratné zálohy 2000.-Kč. Zálohu požadujeme z důvodu nízkého počtu studentů ve třídě tj.30osob. Pokud by místo zůstalo neobsazené byla by to škoda, protože o školu je velký zájem a my musíme zájemce odmítat. Děkujeme za pochopení.

Kde škola probíhá?
V Č.Krumlově ve studiu v zahradě Kouzelné bylinky, kterou znáte ze stejnojmeného pořadu ČT. Zahrada Kouzelné bylinky je sama o sobě bylinkový ráj o rozloze 8000 metrů čtverečních. Místo pro velké romantiky a absolutní relax. Kouzlo místa je ještě umocněno polohou zahrady. Nachází se nad Č.Krumlovem, tudíž je zda nádherný výhled na město Krumlov a je v těsné blízkosti zámku Č.Krumlov a jeho velkých zahrad. Dál za zahradou jsou už jen louky a lesy.

Ubytování a stravování během kurzu:
Ubytování si každý řeší sám, ale dokážeme poradit a doporučit osvědčené ubytovací zařízení různých cenových úrovní v blízkosti zahrady.
Obědy si společně necháváme dovážet a obědváme v zahradě nebo studiu. Skladbu jídelníčku dopředu vybíráme s paní doktorkou Šimkovou, odbornicí na dietetiku. Další jídlo si každý řeší sám.
Během výuky jsou bezplatně k dispozici bylinkové čaje, opět vhodně vybrané k danému ročnímu období.

Parkování:
Neomezené, hned u zahrady.

Obchod:
V zahradě se nachází malý obchůdek s osvědčenými bylinkovými produkty, který je otevřený přes léto a v době konání školy. Nebo si naši studenti i veřejnost může bylinkové produkty objednat v našem eshopu: www.sumavskebylinky.cz

Více informací o škole a novém ročníku najdete v sekci ZÁJEMCI O STUDIUM.

úvod
Zájemci o studium
ŠKOLA PŘÍRODNÍCH TERAPIÍ
1. ročník 2016/2017
ŠKOLA PŘÍRODNÍCH TERAPIÍ
2. ročník 2016/2017
LETNÍ BYLINKOVÁ ŠKOLA 2017
Naši lektoři
Kontakt
Přihlášení pro studenty

Bylinkovou zahradu, která vznikla v souvislosti s natáčením stejnojmenného televizního seriálu a místo konání našich kurzů a školy přírodních terapií najdete na adrese:

STUDIO KOUZELNÉ BYLINKY
BYLINKOVÁ (bývalá Důlní) ULICE 269
Č.KRUMLOV 38101

Telefon: +420 725 470 330
mail: info@kouzelnebylinky.cz
Facebook Kouzelných bylinek